image

Kabinetsplannen 2024: belasting op auto’s en andere voertuigen.

Afgelopen Prinsjesdag presenteerde het kabinet de nieuwe plannen op het gebied van mobiliteit. De aankomende jaren zal er voor jou als ondernemer het één en ander gaan veranderen. De 5 belangrijkste wijzigingen lichten wij toe!

1. Reiskostenvergoeding in 2024

Ook in de reiskosten vinden veranderingen plaats. Als werkgever kan je belastingvrij woon-werkverkeer vergoeden. De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt in 2024 van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. 

2. Verplichte CO2 rapportage voor bedrijven

Werkgevers met 100 werknemers of meer doen in 2024 verslag van de CO2 uitstoot van zakelijke kilometers en woon-werkverkeer. Geen zorgen. De CO2 uitstoot hoef je niet zelf te berekenen. In de rapportage – die je indient bij de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO), vermeld je het totale aantal gereden kilometers per vervoersmiddel en de gebruikte brandstof. Daarnaar maak je een splitsing tussen zakelijke kilometers en woon-werkverkeer. Goed om te weten. Fiscaal gezien worden de zakelijke kilometers en woon-werkverkeer gelijk behandeld. Enkel voor de regeling worden ze uitgesplitst.

De verplichte registratie heeft als doel een besparing van 1 megaton CO2 uitstoot per 2030 op zakelijke mobiliteit. Deze doelstelling behoort tot één van de klimaatdoelstellingen, zoals opgenomen in het Klimaatakkoord.

3. Bijtelling elektrische auto’s blijft 16%

In de huidige kabinetsplannen blijft het bijtellingspercentage met 16% op elektrische auto’s gelijk aan 2023. Over de eerste € 30.000 betaal je 16%, voor alles daarboven geldt een bijtellingspercentage van 22%. In 2025 zal de bijtelling stijgen naar 17%.

4. Vrijstelling BPM en wegenbelasting

Auto’s zonder CO2 uitstoot blijven t/m 2024 vrijgesteld van zowel BPM als motorrijtuigenbelasting. 2024 is het laatste jaar waarin elektrische auto’s worden vrijgesteld van belastingen. Vanaf 2025 geldt ook voor deze auto’s motorrijtuigbelasting. De belasting wordt bepaald aan de hand van de benzine tabel

5. BPM grijskenteken vervalt in 2025

Ook voor 2025 zijn er al mobiliteitsplannen bekend. Vanaf 1 januari 2025 komt de BPM op grijskenteken te vervallen. Dit met als doel de verkoop van emissievrije bestelauto’s te stimuleren. In 2025 zal je als ondernemer bij aankoop van een bestelauto weer BMP betalen.

Voor 2024 geldt dat je de BPM-vrijstelling nog kan gebruiken als u voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling. Heb je vragen over de BMP regels of wil je advies bij de aankoop van een nieuwe bestelauto? Neem vrijblijvend contact op. Wij helpen je graag verder!

Heb je vragen?

Op tijd voorbereid zijn op de nieuwe kabinetsplannen? Wij helpen je graag!

Team-Member

Christine van Kruistum

Accountmanager zakelijk

Team-Member

Geert-Jan van Woesik

Accountmanager zakelijk