image

Financial lease

Wat is Financial Lease?

Financial Lease is een zakelijke leasevorm waarmee je een auto kunt aanschaffen voor jouw bedrijf. Deze vorm van leasen wordt ook wel ‘huurkoop’ genoemd, omdat de auto tevens functioneert als het onderpand van de lease. Verder betaal je met deze lease de bank, oftewel de geldverstrekker, in maandelijkse termijnen terug. Daarbij is de maandtermijn volledig af te stemmen op jouw persoonlijke situatie.

Met Financial Lease ben je tijdens het contract al economisch eigenaar van de auto. Dit houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor de verzekering, wegenbelasting en het onderhoud. Nadat de laatste (slot)termijn aan de bank is voldaan, gaat de auto als juridisch eigendom van de bank over naar jou. Vanaf dat moment ben je officieel volledig eigenaar van de auto.

Financial Lease is feitelijk de meest eenvoudige leasevorm. Het maandelijkse leasetarief is afhankelijk van de auto die je kiest, het aantal maanden waarvoor je het contract afsluit en de rente die van toepassing is.

 

Laag tarief

Je betaalt bij Financial Lease alleen voor de auto. Rij je een keer schade, moeten de banden vervangen worden of is er iets anders aan de hand waardoor de auto naar de garage moet, dan is dit niet bij het maandbedrag inbegrepen. Hier staat tegenover dat dit bedrag een stuk lager ligt dan bij bijvoorbeeld Operational Lease, waarbij dit soort zaken wel zijn inbegrepen.

 

Auto overnemen? Dat kan!

Een ander voordeel van Financial Lease is dat de auto – mits volledig afbetaald – van jou is. Is de auto nog niet afbetaald, dan kun je ervoor kiezen het restbedrag te voldoen om zo alsnog eigenaar van de auto te worden. Bij Operational Lease is dit niet mogelijk.

 

Operational Lease en Financial Lease: het verschil

Het grote verschil tussen Operational Lease en Financial Lease is dat bij (Full) Operational Lease doorgaans alle kosten zijn opgenomen in een vast bedrag per maand. Je weet altijd waar je aan toe bent en komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Bij Financial Lease ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van de bedrijfswagen. Verder komt bij Operational Lease de auto niet op je balans te staan en wordt hij niet jouw eigendom. Bij Financial Lease is dit wél het geval.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze vorm van leasen of wil je graag een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Team-Member

Christine van Kruistum

Accountmanager zakelijk