image

Vanaf 2025 binnenstad gesloten voor diesel bedrijfswagens

Eén van de doelstellingen van het Nederlandse Klimaatakkoord is om de landelijke uitstoot voor 2030 met 49 procent te verminderen. Daarom voeren 29 Nederlandse gemeentes vanaf 2025 zero-emissiezones in. Dit houdt in dat er vanaf dat moment géén diesel bedrijfswagens meer de binnenstad in mogen.

Vanaf 1 januari 2025 starten de 29 gemeentes, waaronder ook Amersfoort en Ede, met de invoering van zero-emissiezones. Bestelbussen en vrachtwagens die na 1-1-2025 op kenteken worden gezet, moeten emissievrij zijn in een zero-emissiezone.  Bestaande bussen met een EURO 4-norm of lager mogen vanaf 1-1-2025 de binnenstad niet meer in. Er geldt een overgangsregeling tot 2028. Vanaf 1-1-2027 gaat de binnenstad ook dicht voor dieselbussen met een EURO 5 norm en na 1-1-2028 volgt de rest.

Ontheffingen zero-emissiezones

Het is mogelijk om een ontheffing aan te vragen voor de zero-emissiezones. Dit geldt bijvoorbeeld voor ondernemers die niet in staat zijn om een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen of te leasen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de lange levertijden van emissievrije auto’s of met de situatie dat er nog geen elektrisch vervoer beschikbaar is voor bepaalde werkzaamheden.

Wil je weten of jouw auto in 2025 de zero-emissiezones nog in kan? Doe de kentekencheck en ga goed voorbereid op weg.

Heb je vragen?

Wat is de invloed van zero-emissiezones op de mobiliteit van jouw wagenpark? Wij helpen je graag met een advies op maat, zodat jij altijd mobiel blijft.

Team-Member

Christine van Kruistum

Accountmanager zakelijk

Team-Member

Geert-Jan van Woesik

Accountmanager zakelijk