Leasen als zzp'er

Wanneer je als zzp’er werkt, is een leaseauto bij uitstek de oplossing voor je vervoersprobleem. Dat heeft een aantal redenen:

Van A naar B

Je wil tenslotte wel eenvoudig van A naar B kunnen, bij klanten op de koffie gaan om je plannen uit te leggen of om simpelweg even te kunnen netwerken. Maar aan de andere kant wil of kun je de aanschaf van een auto niet opbrengen of wil je juist niet voor de verrassingen van – bijvoorbeeld – een dure reparatie staan. Bovendien kom je in zo’n vrijwel nieuwe auto natuurlijk nét iets beter over dan wanneer je in een oud barrel aan komt rijden.

Zzp en operational lease

Een van de vormen van leasen voor jou als zzp’er is die van operational lease. Ideaal wanneer je wil voorkomen dat je auto op je balans komt te staan. Zeker wanneer je nét voor jezelf begonnen bent; een onzekere tijd waarin je alles nog aan het uitvogelen bent en een vaste inkomensbron een luxe is.

Bij operational lease word jij als zzp’er uiteindelijk eigenaar van de auto (nadat je door middel van het maandelijkse leasebedrag het totale bedrag hebt afbetaald). Let er bij deze leasevorm wel op dat je in het geval van een onverwachte reparatie je deze wel zelf moet betalen en je zelf zorgt dient te dragen voor verzekeringen en dergelijke.

Zzp en financial lease

Daar hoef je als (startende) ondernemer geen rekening mee te houden wanneer je kiest voor financial lease. Bij deze vorm van leasen betaal je als het ware een all-inclusive maandbedrag, zodat je eigenlijk alleen nog maar hoeft te zorgen voor een volle tank. In dit geval belandt je leasewagen wél op je balans, maar heb je tegelijkertijd geen zorgen meer in het geval van pech en hoef je bovendien niet meer om te kijken naar verzekeringskosten. Deze zitten tenslotte ook bij het maandbedrag inbegrepen.